Samen onderweg naar de zorg van morgen
Archipel is onderweg naar de zorg van morgen. Deze toekomst is al dichtbij. We weten waar we naartoe willen: duurzame kwaliteit van leven. En hoe we dat willen bereiken; ook voor veel meer cliënten thuis. Met elkaar zullen we de route uitstippelen. Samen met cliënten, collega’s, vrijwilligers en mantelzorgers komen we héél ver!
Waar gaan we naartoe?
Bij Archipel zorgen we dat kwetsbare ouderen en mensen met een chronische zeldzame aandoening waardevolle zorg en welzijn krijgen. We verwachten dat we over enkele jaren evenveel bewoners in onze verpleeghuizen als nu hebben. In de regionale en doelgroep-expertisecentra voor bijzondere aandoeningen wonen dan veel meer mensen dan nu. En in de wijken en buurten rond onze locaties helpen we nog meer mensen. Dat doen we met elkaar. En met hulpmiddelen, slimme technologie en met waardevolle hulp van de familie van onze cliënten.
‘Zorgen voor’ wordt ‘zorgen dat’
We zijn goed in ons vak: zorg en welzijn voor mensen die ons écht nodig hebben. We zetten graag een stapje extra voor hen. Cliënten en hun naasten weten goed wat ze willen en daar luisteren we met aandacht naar. Mantelzorgers kennen hun dierbare het beste en blijven zich betrokken voelen bij hun welzijn; daarvoor geven wij hen alle ruimte.
Ons doel is zorgen dat bewoners, klanten, hun buren, dierbaren en mantelzorgers - thuis en bij ons in huis - zich veilig, gezien, gehoord en tevreden voelen. Wij hebben er de hulpmiddelen, kennis en kunde voor in huis. Die delen we onderweg graag.
Slimme, innovatieve, digitale hulp
Heel veel zorg en welzijn hoeven minder tijd, papieren rompslomp en energie te kosten. Op onze locaties, universiteiten en hogescholen worden slimme innovaties en digitale hulpmiddelen ontwikkeld en uitgeprobeerd.
We zijn dichtbij
Archipel staat midden in de samenleving. Onze mensen en hun kwaliteiten zijn altijd dichtbij, binnen en buiten onze locaties. In onze verpleeghuizen blijft gewoon plaats voor mensen die echt onze specialistische zorg nodig hebben. In de buurt bieden we ook zorg en welzijn, bij mensen thuis. We zijn thuis in elke wijk rond onze locaties, ook in buurtcentra en op andere plekken waar mensen elkaar ontmoeten en samen van een waardevolle dag genieten.
‘Zorgen dat’ kun je leren
Onze 2030-manier van werken vraagt nogal wat van iedereen. We zorgen dat cliënten hun zelfstandigheid en kwaliteit van leven behouden en een fijne dag beleven. Daarvoor heeft iedereen méér kennis en kunde nodig. Dat geldt ook voor vrijwilligers en mantelzorgers, voor medewerkers van onze zorgcollega’s in de hele regio. Met opleidingen en trainingen krijgt iedereen de bagage om van waarde te zijn voor naasten.
Leer oud worden!
Het gegarandeerde en zorgrijke plekje in het 'bejaardenhuis' van vroeger is er niet meer. Die verandering mag meer bespreekbaar worden. Thuisblijven met hulp en ondersteuning is er wél. Dat willen de cliënten van nu juist, op hun eigen manier. Archipel wil graag dat zij hulp en steun krijgen. Met bijvoorbeeld inlooppunten om de hoek, handige filmpjes en apps die leren hoe we voor naasten en onszelf zorgen, op manieren die aansluiten bij wie we zijn en wat we willen.
Waardevolle bijdrage
Door samen te werken staan cliënten en hun kwaliteit van leven centraal. Thuis of bij ons in huis, de cliënt bepaalt de weg. Met elkaar bouwen we aan de kwaliteit van leven die iemand nodig heeft. Iedereen doet wat hij of zij graag wil en waar hij of zij goed in is. Dat systeem is een netwerk rond de klant: van huisarts tot ziekenhuis, van mantelzorger tot buren, van familie tot vrienden, van vrijwilligers tot zorg- en welzijnscollega’s. Iedereen draagt een waardevol steentje bij aan de zelfstandigheid en kwaliteit van leven van de klant. En dat regisseren wij graag, want daar zit gewoon juist onze expertise.