Gerontopsychiatrie+
Commissie Expertise Centra Langdurige Zorg (CElz) erkent Archipel per 1 januari 2025 als doelgroep expertisecentrum (DEC) voor Gerontopsychiatrie Zuidoost-Brabant. Archipel biedt ouderen met chronische psychiatrische klachten de gelegenheid zorg te krijgen en te wonen in een ‘normale omgeving voor ouderen’. De praktijk leert dat dit erg belangrijk is. Als oudere maakt u dan, ondanks uw psychiatrische klachten, deel uit van een groep bewoners met elk hun eigen achtergrond, in een woonzorglocatie in een gewone woonwijk en sociale omgeving.
In de film over de Expertisecentra lichten we toe hoe we de gespecialiseerde zorg, behandeling, begeleiding en (eventueel) wonen bieden. De hoog complexe gerontopsychiatrische cliënten vormen een relatief kleine en zeer kwetsbare groep. Het gaat om circa 1.000 mensen in Nederland. De Wet langdurige zorg (Wlz) erkent hen als specifieke groep met een complexe zorgvraag. Archipel wordt vanaf 1 januari 2025 erkend als een doelgroep expertisecentrum (DEC) en aangesloten bij het Vereniging voor Gerontopsychiatrie en bij bij het Nederland Kenniscentrum voor OuderenPsychiatrie (NKOP).
Twee van onze cliënten wilden graag vertellen over hoe het is om bij Archipel te wonen als je ouder bent en chronisch psychiatrische klachten hebt. De heer Beeren vertelt over hoe belangrijk structuur is als je autisme hebt. Mevrouw Veltkamp vertelt over haar manisch-depressiviteit en hoe het schrijven en tekenen haar daarbij helpt.
Gevolgen gerontopsychiatrische klachten
Als u gerontopsychiatrische klachten heeft, heeft u bijvoorbeeld problemen op het gebied van angst, stemming en persoonlijkheid. Deze problemen kunnen vroeg in het leven zijn ontstaan maar ook op latere leeftijd. Indien het ziektebeeld stabiel is en behandeling binnen een psychiatrische setting niet meer noodzakelijk is, kunt u in aanmerking komen voor opname in een verpleeghuis of woonzorgcentrum. Bijvoorbeeld op basis van lichamelijke problemen, geheugenproblemen als dementie of problemen bij het omgaan met anderen en het onderhouden van relaties. Belangrijk is dat we u helpen om de structuur in de dag te houden en u gespecialiseerde zorg te bieden waardoor u zich prettig voelt en een fijne woonplek heeft.
Gespecialiseerde zorg en behandeling voor ouderen met psychiatrische problemen
Binnen Archipel bieden we al jaren zorg aan gerontopsychiatrische cliënten. De hoog complexe gerontopsychiatrische cliënten vormen een relatief kleine en zeer kwetsbare groep. Het gaat om circa 1.000 mensen in Nederland. De Wet langdurige zorg (Wlz) erkent hen als specifieke groep met een complexe zorgvraag.
Expertisecentrum Landrijt biedt zorg aan cliënten met psychogeriatrische problematiek in combinatie met gedragsproblemen. Op Landrijt zijn cliënten met psychogeriatische problematiek welkom op basis van een ZZP-7 indicatie.
In samenwerking met de GGzE zijn er twee woonvoorzieningen binnen woonzorgcentrum Eerdbrand, waarin zorg geboden wordt aan de doelgroep gerontopsychiatrie en/of een verstandelijke beperking hebben. Deze groep heeft chronische psychiatrische problemen. Cliënten mt een WLZ-GGZ-indicatie wonen binnen Eerdbrand op de afdeling het Tij of de Branding. Hier hebben zij de mogelijkheid om in een eigen appartement te wonen, deel uit te maken van een heterogene bewonerspopulatie, in een locatie met een centrale ligging in een niet stigmatiserende omgeving en de sociale inbedding. Vanuit de GGzE is er een vast consultatie-team betrokken die door de professionals van Archipel wordt benaderd, zodat de juiste behandeling zoveel als mogelijk kan worden geboden op de plaats waar wordt gewoond.
Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van Gerontopsychiatrie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Archipel Servicepunt (040 264 64 64 / servicepunt@archipelzorggroep.nl of rechtstreeks via het secretariaat van de Dienst Behandeling via telefoonnummer 040 261 01 02.