Wetenschappelijke (promotie)onderzoeken bij Archipel
Hanneke Nijsten: Apathie bij mensen die in het verpleeghuis wonen: een stap vooruit
“Apathy in persons living in nursing homes. Consequences, identification and management”
Ongeveer de helft van de verpleeghuisbewoners in Nederland heeft apathie, wat zich uit in verminderd initiatief, interesse en emoties. Om beter inzicht te krijgen in de gevolgen van apathie bij deze mensen is onderzoek gedaan naar de relatie tussen apathie en het risico op overlijden, en de relatie tussen apathie en de ervaren kwaliteit van leven. Hanneke: ‘Apathie vergroot het risico op overlijden aanzienlijk. Dit risico neemt toe wanneer er meer (ernstiger) apathie is. Daarnaast vonden we dat apathie samenhangt met negatievere oordelen van zorgverleners over de kwaliteit van leven van bewoners. Uit het proefschrift blijkt dat het herkennen en hanteren van apathie lastig is voor naasten en zorgverleners. Samen met naasten en zorgverleners is de praktische tool ‘Samen in Actie bij Apathie’ (SABA) ontwikkeld en uitgeprobeerd.
De materialen en werkwijze van SABA helpen naasten en zorgmedewerkers apathie bij mensen met dementie in het verpleeghuis beter op te merken, te onderzoeken en te onderbreken. Door apathie gericht te herkennen en waar mogelijk te onderbreken hopen we bij te dragen aan het welbevinden van iemand die in een verpleeghuis woont.
Ben jij benieuwd naar het proefschrift, de publiekssamenvatting of de tool ‘Samen in Actie bij Apathie’ (SABA)?
Bekijk het proefschrift
Bekijk de publiekssamenvatting
Bekijk de tool Samen in Actie bij Apathie (SABA)
Robin van den Kieboom; Let's care together
"Burden trajectories of informal caregivers for people with dementia"
In dit promotietraject stond het beloop van overbelasting bij mantelzorgers voor mensen met dementie en de risicofactoren gerelateerd aan deze overbelasting centraal. Het onderzoek laat zien dat overbelasting over de tijd toeneemt, maar dat hierin veel individuele verschillen zijn. Overbelasting is een multidimensioneel construct en manifesteert zich over de verschillende domeinen niet eenduidig over de tijd heen.
Neuropsychiatrische symptomen en een toename van functionele afhankelijkheid van de persoon met dementie zijn factoren gerelateerd aan een hogere mate van overbelasting. Daarnaast is het gevoel van competentie bij de mantelzorger een belangrijke beschermende factor om overbelasting te voorkomen.
Het onderzoek onderstreept het belang van frequent en het multidimensioneel opvolgen van overbelasting van de mantelzorger. Daarnaast is een holistische benadering, waarbij ook de inzet van technologie noodzakelijk is, essentieel om de mantelzorger te ondersteunen en de persoon met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen met zoveel mogelijk kwaliteit van leven.